04 augustus 2010

Baharat

De keuken geurt naar... specerijen, of in het Arabisch: baharat (meervoud voor bahar: specerij). Dit mengsel is onmisbaar voor de keuken in heel wat landen rond de Middellandse Zee. Ik maakte een basismengsel uit Het complete rijstkookboek, maar met een zoekmachine vind je zo een heleboel lokale varianten en familierecepten.






Wat je hier ziet:  korianderzaad, zwarte peperkorrels, kaneel, kruidnagel, komijnzaad, kardamomzaad, muskaatnoten en paprikapoeder (en het blauwe bordje dat 50 cent kostte bij de kringloopwinkel).



Na het malen is mijn baharat een beetje zout van Zee's tranen. Hij kan niet tegen het geluid van de molen.

Nu de baharat klaar is, kunnen we de volgende weken weer smullen van :


Aaps couscous

Verzamel: een paprika (rood of geel); een courgette; een flinke eetlepel baharat; een bakje mager rundergehakt; een kopje passata (gezeefde tomaten); een ui; een blikje kikkererwten; pijnboompitten; olijfolie; zout en couscous.

Acties: pijnboompitten roosteren, ui snipperen, paprika en courgette in blokjes snijden, gehakt kruiden, kikkererwten laten uitlekken en couscous laten wellen.

De rest spreekt ook voor zich: olie in de pan, gesnipperde ui daarbij, gekruid gehakt erbij, groenten toevoegen, passata, baharat, kikkererwten en pijnboompitten er onder mengen.

Geniet !


Voor dé mama is er ook nog een potje.

1 opmerking:

Daan zei

ooooo, wat heerlijk!!