20 augustus 2010

Haver graag

De vlokketaart is zonder twijfel het favoriete recept uit mijn kindertijd. Hoewel ik deze hartige taart met havermout bereid, denk ik dat het oorspronkelijke recept van mijn ouders' vrienden met havervlokken werd gemaakt. Die versie is dan droger en een beetje krokant. De mijne is een beetje plakkerig en je kan er groenten in stoppen om de havermoutsmaak te breken, maar ik eet ze nog steeds het liefste puur.


Ik verzamel een halve kilo havermout, 150 gram kwark (platte kaas), twee eetlepels olijfolie, één ei, twee of drie eetlepels gedroogde groene kruiden, wat peper, een flinke scheut sojasaus, melk, 200 gr. geraspte kaas, boter en één grote ui of twee sjalotten.




 Ik meng de gesnipperde ui of sjalot met de havermout, het ei, de olie, de peper, de sojasaus, de helft van de geraspte kaas en de kwark in een kom. Ik voeg melk toe tot het een smeuïg mengsel is. Ik kruid het flink met gedroogde groene kruiden (zoals daar zijn tijm en oregano of een mengsel Italiaanse of Provençaalse kruiden).




Ik vet een taartvorm in met boter en stort het mengsel erin. Ik duw alles plat met een vork, bestrooi het met de rest van de geraspte kaas en laat het in een voorverwarmde oven ongeveer 45 min. bakken op 200 °C (als ik er in prik, mag er wat deeg aan de vork hangen, maar niet een hele klont).

Ik serveer de vlokketaart warm of koud met een beetje ketchup en rauwkost. Of ik neem hem mee als bijdrage aan een grote picknick zoals vandaag.

Geen opmerkingen: